ROEIWEDSTRIJD NEDERLAND-JAPAN

Een Nederlandse firma had een roeiwedstrijd in een achtmansboot op de Maas tegen een Japanse firma georganiseerd. Beide equipes trainden er hard voor. Toen de grote dag aanbrak, waren beide teams "topfit".
Toch wonnen de Japanners met grote voorsprong (1 km). Het Nederlandse team was zwaar aangeslagen. De oorzaak van deze vernietigende nederlaag moest absoluut boven water komen. Het topmanagement liet een projectteam vormen om het probleem te onderzoeken en om aanbevelingen te doen. Het bleek dat de Japanners zeven mensen hadden die roeiden en dat er een man stuurde. Terwijl in het Nederlandse team een man roeide en er zeven stuurden.

De leiding nam een adviesbureau in de arm voor een studie over de structuur van het Nederlandse team. Het adviesbureau kwam ook tot de slotsom dat er teveel mensen stuurden en er te weinig roeiden. Om een volgende nederlaag te voorkomen werd de teamstructuur ingrijpend veranderd. Er kwamen vier stuurmannen, twee hoofd-stuurmannen, een stuurmanager en een roeier. Bovendien werd er een prestatie-waarderingssysteem ingevoerd om die ene roeier nog meer te stimuleren.

Het jaar daarop wonnen de Japanners met een nog grotere voorsprong ( 2km.). Het management ontsloeg daarop de roeier wegens slechte prestaties, verkocht de roeispanen en stopte verdere investeringen in een buitenlandse boot. Het adviesbureau werd geprezen en het resterende geld werd onder het management verdeeld.

Herkent U dit?