GEVAAR VAN FIJNSTOF TIJDENS KOKEN EN BRADEN

Het wokken van groenten of braden van vlees zorgt voor grote hoeveelheden fijnstof die vaak nog uren in de keuken of woonkamer blijven hangen. Die concentratie kan zelfs hoger zijn dan de concentratie fijnstof buiten.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat na het koken nog urenlang hoge concentraties fijnstof in de lucht blijven hangen. Dat komt omdat nieuwe huizen goed geïsoleerd zijn en afzuigkappen soms niet worden aangezet of slecht werken. 
TNO liet twaalf mensen vijf dagen lang een rugzak vol meetapparatuur meedragen. Op die manier kon continu gemeten worden hoeveel fijnstof er in de lucht zat. Het bleek dat de proefpersonen zo'n 90 procent van hun tijd binnen doorbrachten en daar ook 90 procent van de blootstelling aan fijnstof opliepen. 

Bakken en braden
De hogere concentratie fijnstof werd vooral gemeten de uren na het koken. De concentratie kan op dat moment veel hoger zijn dat de concentratie buitenshuis. De grootste boosdoeners zijn het braden van vlees en het wokken van groenten, volgens het onderzoeksinstituut. Dat genereert de meeste fijnstof. Een afzuigkap helpt bij het afvoeren van de kookdampen. Voor een goede afzuiging heeft een afzuigkap volgens TNO minimaal een vermogen van 300 m3/uur nodig. Bij de proefpersonen bleek dat in sommige huizen slechts 40 m3/uur was.


Open keuken helpt niet
Dat veel huishoudens tegenwoordig een open keuken hebben, helpt niet. In gesloten keukens werd er nog wel eens gelucht door een raampje te openen. Dat is volgens TNO een goede methode, maar door de open keukens gaat de lucht zo de woonkamer in. Bij koken op de achterste pitten worden vrijwel alle dampen afgevangen door een goede afzuigkap. Bij de voorste pitjes kan dit minder zijn, afhankelijk van het type.
Het gevaar van fijnstof
Dat een hoge concentratie fijnstof in de buitenlucht, bijvoorbeeld bij de snelweg, slecht is voor de gezondheid, is al bekend. Wat de effecten zijn van fijnstof uit de keuken, moet nog worden onderzocht. 
Deeltjes fijnstof die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Uit onderzoek blijkt dat fijnstof schade aan longen, hart en bloedvaten kan veroorzaken. Ook kan het zorgen voor irritatie aan de ogen, neus en keel. 

Bron:RTL Nieuws