Stratenmaakmachine- Tiger Stone

Stratenmaakmachine

Onlangs moest ik in een nieuwbouwwijk in aanbouw zijn. Daar was men de vorige keer dat ik er was bezig met de voorbereidingen voor de aanleg van een nieuwe straat. Echter deze keer was de straat al voor een deel bestraat met klinkers en niet door stratenmakers die op hun knieën  moesten zitten werken, maar door een heuse semi automatische STRATENMAAKMACHINE de z.g.n. Tiger Stone. Fantastisch was dit om te zien. Op de machine staan twee man die met de hand de stenen in de machine leggen, welke door een shovel in een soort stortreservoir worden gegooid. De mannen staan mooi recht op en niks geen werk op de knieën met gebogen ruggen. De Tiger Stone wordt elektrisch aangedreven en is daardoor geruisloos. Heb aan de mannen gevraagd wat de snelheid van de machine is, 80 km/h werd er gezegd, ja ja. Klopt maar dat is de aanvoersnelheid waarmee de machine op de dieplader wordt vervoerd, hahha grappenmakers!! Ik mag dat wel. De snelheid van werken is ca. 60 meter per dag over een straat van 6 meter  breed. Daarbij kan hij gelijk tijdig, door b.v. een andere kleur klinkers te nemen een fietspad en/of voetpad leggen. Ook kunnen andere accenten gelegd worden, zoals lijnen en aanduiding voor verhoogde plateaus, eenvoudig door b.v. met witte stenen te werken. 

Het volgen van de af te leggen route gebeurd met een sensor welke de trottoirbanden volgt. Het verwerken van diverse legpatronen is mogelijk. Op de Tiger-Stone kan een overkapping geplaatst worden zodat in alle weersomstandigheden kan worden doorgewerkt.

De Verandering

Stratenmaker is fysiek een zeer zwaar beroep en uit Arbo cijfers blijkt dat maar weinig stratenmakers hun beroep tot hun 45 ste jaar zonder problemen kunnen volhouden. Laten we het dan maar niet hebben over de verschuiving van de pensioen leeftijd naar b.v. 67 jaar. Waanzin voor deze beroepsgroep.

De oplossing

Dat de lichamelijke belasting van straatmakers anders moet, is al jarenlang duidelijk. Maar hoe? Dat was de grote vraag. Diverse machines zijn uitgevonden, maar vaak waren die te ingewikkeld voor de gebruikers, te beperkt qua mogelijkheden of simpelweg te duur. Henk van Kuijk, eigenaar van Vanku Machinebouw uit het Brabantse Gilze-Rijen, boog zich over dit probleem en kwam met de oplossing, de Tiger-Stone (her)bestratingmachine. Met twee personen kan de Tiger-Stone tenminste 300m2 per dag vlijen. Een conventionele straatmaker legt 75 tot 100 m2 per dag (opper + straatmaker).