Vitamine K

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Vitamine K bestaat uit vitamine K1, dat in eten en drinken zit. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon of vitamine K2 aanmaken. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Alle kinderen krijgen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Het is wel aan te raden om extra vitamine K te geven wanneer er minder dan 500 ml kunstmatige zuigelingen(fles)voeding wordt gegeven.

Het is nog onbekend of extra vitamine K het risico op osteoporose kan verminderen. Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.
Bereiden
Bij het koken gaat er niet veel vitamine K verloren.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden
Van vitamine K is in Nederland geen ADH vastgesteld. Door een Amerikaanse commissie wordt een aanbeveling gedaan van 90 tot 120 microgram per dag.

Naam
De naam voor de natuurlijke vorm van vitamine K in eten en drinken is fylochinon (vitamine K1) of menachinon (vitamine K2). De naam voor vitamine K-supplementen is fylochinon.

Gezondheidseffecten

Te weinig vitamine K
Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen. Dat komt doordat: vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan.
de baby nog onvoldoende darmbacteriën heeft om voldoende vitamine K aan te maken.
Pasgeboren kinderen hebben daardoor kans op ernstige bloedingen. Zij krijgen altijd druppeltjes vitamine K na de geboorte. Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Antibiotica kunnen darmbacteriën vernietigen, die helpen bij de aanmaak van vitamine K.

Te veel vitamine K
Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Bron:Voedingscentrum