CRANBERRIES

Heten in Nederland Veenbessen en groeien voornamelijk op Terschelling. Het verhaal gaat dat eens een vat cranberries is aangespoeld op Terschelling en dat ze op deze manier in Nederland zijn terecht gekomen. Cranberries (Veenbessen) hebben o.a. een sterke geneeskrachtige werking tegen blaasontsteking. Fruit is gezond dat weet iedereen inmiddels wel, echter er is ook fruit dat extra gezond is voor bepaalde specifieke gezondheidskwalen. De cranberry is er daar een van. Door alle gezonde stoffen die de cranberries zitten, zijn deze bessen een prima aanvulling op onze dagelijkse voeding! Wat maakt de cranberry nou zo'n bijzondere bes?

DE BELANGRIJKSTE VOEDINGSSTOFFEN

Vitaminen
Cranberries zijn rijk aan vitaminen. Er zitten in cranberries vitamine C, vitamine E, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11 en vitamine K.

Mineralen
Behalve vitaminen bevatten de cranberry ook veel mineralen. Zo vind je in de bessen mangaan, koper, ijzer, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink! Mineralen transporteren zuurstof en energie, zijn belangrijk voor onze botten, zenuwstelsel en hersenen.

Blaasontsteking
Cranberries bevatten proanthocyanidinen. E. coli-bacteriën zijn de veroorzakers van blaasontsteking. Proanthocyanidinen gaan het hechten van de E. coli-bacterie aan de blaaswand tegen. Verder zorgen ze er voor dat deze bacteriën loskomen van de blaaswand en via de urine de blaas verlaten. E.e.a. maakt de kans op een blaasontsteking kleiner.

Anti-plak
Cranberries zouden goed zijn voor je gebit, doordat ze tandplak voorkomen en je tanden zo beschermen tegen bacteriën. Ook hebben ze een anti-plak werking op je maagwand. Daardoor wordt voorkomen dat de helicobacter pylori bacterie zich vast zet in je maagwand en daar een maagzweer kan veroorzaken. Tevens wordt doordat de helicobacter pylori bacterie zich niet vast kan zetten in de maagwand, de kans op maagkanker verlaagd.

Hart en bloedvaten
Cranberries bevatten grote hoeveelheden flavonoïden en polyfenolen. Doordat flavonoïden de bloedvaten ontspannen verwijden die zich en de bloeddruk daalt daardoor. Polyfenolen verlagen de bloeddruk en de slechte cholesterolwaarden. Voorkomen van ziektes
Cranberries bevatten ook veel anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen de cellen in ons lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen de lichaamscellen en kunnen daardoor kanker, diabetes, atherosclerose, reumatische aandoeningen en huidveroudering veroorzaken. Naast, of inplaats van het eten van de bessen, kunt u ook kiezen voor het drinken van Cranberry sap.

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik
Ook bij het gebruik van natuurlijke producten moet men rekening houden met bepaalde bijwerkingen. Ze kunnen de werking van bepaalde medicatie versterken of verminderen. Dit is onder andere het geval bij bloedverdunnende medicatie waarbij de werking versterkt wordt. Cranberry sap en cranberry supplementen kunnen over het algemeen als veilig beschouwd worden, zelfs voor zwangere vrouwen. Toch moet je er rekening mee houden dat je een antibiotica behandeling niet vervangt door een sap behandeling.
Cranberry sap werkt over het algemeen preventief als de infectie reeds onder controle is. Door het relatief hoge niveau aan oxalaten, chemische stoffen die het risico van nierstenen vergroten, is het gebruik van cranberry sap bij mensen met nierstenen of een aanleg voor nierstenen af te raden. Doordat het meeste sap van cranberry’s veel suikers bevat is deze vorm af te raden voor diabetes patiënten.