DE ZWARTE BES

Zwarte bes is superfood

Als het gaat om antioxidanten staat de zwarte bes op de eerste plaats, volgens onderzoeken door het Scottish Crop Research Institute. Ze zijn bijvoorbeeld gezonder dan de Goji bessen. Als tweede gezondste staat de Framboos, daarna de Blauwe bessen, Aardbeien en Granaat appels. 

De bes is rijk gevuld met fytonutriënten anthocyaninen, wat sterke antioxidantwerking heeft. Hierdoor is het een van de  voedzaamste vruchtjes der aarde.

De Zwarte bes is donkerpaars, bijna zwart. Juist die donkere kleur maakt het een supergezonde fruitsoort, want de kleurstof is ook een goede anti-oxidant. Zwarte bessen groeien ook in Nederland in het wild, maar worden ook geteeld en zijn geschikt om in de tuin te planten. Ze bevatten o.a. zeer veel vitamine C. Zwarte bessen worden ook gebruikt om jam en gelei van te maken.

 

Wist je dat?

Een schaaltje zwarte bessen  de helft van je dagelijkse portie fruit bevat. 

De geneeskracht van de Zwarte bes.

Superfruit hoeft niet uit exotische oorden te komen. De zwarte bes is volgens experts gezonder als de dure maar momenteel nogal hippe goji-bessen. Zwarte bessen doen het goed in de tuin. Het is een lekkere vrucht met veel geneeskracht. De zwarte bes is rijk aan antioxidanten. Van zwarte bessen is het makkelijk jam maken als je er teveel van hebt. Het is een leuke plant voor in de moestuin. Hij geeft je jaarlijks heerlijke bessen.

Voedingswaarde zwarte bessen

In zwarte bessen zitten gezonden vitaminen en mineralen. Het bevat de vitaminen B1, B2, B5, B6 C en E. Het zit door zijn vitamine C en E-gehalte al boordevol met antioxidanten. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in. Er zitten veel polyfenolen en andere fytonutriënten in zwarte bessen. Zo zit het vol met de anthocyaninen chrysanthemine, antirrhinine tulipanine en myrtilline. Deze laatste stabiliseert het bloedsuikerniveau waardoor er minder insuline nodig is. Diabetespatiënten hebben baat bij het eten van zwarte bessen.

 

Medicinale plant

De zwarte bes is niet alleen een culinair genot maar ook een bewezen medicinale plant. In de 18e eeuw werd er door een abt in het klooster van Dijon gezegd dat zwarte bessen garant staan voor een eeuwige jeugd. De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Ook wordt er van gezegd dat het de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren stimuleert. Verder zou de zwarte bes goed werken voor mensen die aan astma leiden.

 

Uitwendig gebruik

Het sap van zwarte bessen werkt ook tegen huidziekten zoals eczeem, dermatosis, abcessen en insektenbeten. De bloemetjes van de zwarte bessenstruik worden gebruikt om hun medicinale werking bij urticaria of netelroos.

Thee van de blaadjes

De blaadjes van de zwarte bessenplant kunnen worden gebruikt om thee van te zetten. Twee theelepels aan blaadjes zijn goed om 250 ml thee te maken.

 

Zwarte bessensap voor de keel

Gorgelen met zwarte bessensap is goed voor de keelamandelen. Wanneer deze pijn doen dan kan zwarte bes een uitkomst bieden. Voorts helpt het goed tegen ontstekingen in het spijsverteringskanaal.

Zaadjes uit zwarte bes goed voor de bloedvaten

Het essentiële vetzuur Alfa-linoleenzuur zit ook in de zwarte bes. Dit is een vetzuur wat voorkomt in sommige plantaardige olieën. Het is een omega 3 vetzuur wat in het lichaam onmisbaar is voor de ogen, hersenen, het gehoor en het hart. Ook zit er gamma-linoleenzuur in de zaadjes van het zwarte besje. Deze stof werkt vaatverwijdend, tromboseremmend en bloeddrukverlagend. Bovendien bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat olie vervaardigd uit de zaadjes van zwarte bessen het risico op constutioneel eczeem bij baby´s wordt verlaagd als de moeder die ze borstvoeding geeft deze olie gebruikt.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl