HAVERMOUT IS HOT.

Goede redenen om havermout regelmatig op je menu te zetten is dat het lekker is, makkelijk, supergezond, glutenvrij en lief voor de lijn.

 

Wat is havermout?
Havermout wordt bereid uit de graansoort haver. Haverkorrels worden allereerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze verhit en in stukken geknipt. Tot slot wordt de verknipte haver gestoomde en platgewalst. Havermout bestaat dus uit verknipte, gestoomde en geplette haverkorrels. Havermout wordt in verschillende vormen verkocht, namelijk:
• Volkoren havermout (hele haverkorrels; kooktijd: 15 minuten)
• Snelkook-havermout (gebroken haverkorrels; kooktijd: 5 minuten)
• Kant-en-klare havermout (gebroken & voorgekookt; direct eetbaar)

1. Havermout is uitermate gezond en geschikt als ontbijt.

Bij het ontbijt als pap of in een smoothie, tussendoor als koekjes of cupcakes:veelzijdig is deze graansoort in ieder geval. Maar havermout is ook lekker, goedkoop en gezond en je kunt er eindeloos mee variëren
Goede redenen om regelmatig havermout te eten. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte
In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.

2. Havermout houdt de honger in toom
Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang 'vol'. Daarom is het zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder knorren door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels.
3. Havermout is van nature glutenvrij
Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die minder gluten willen binnenkrijgen omdat ze daar gevoelig voor zijn. Haver is echter géén goede keuze voor mensen met aangetoonde coeliakie, die echt alle spoortjes van gluten in hun dieet moeten vermijden. Haver wordt namelijk vrijwel altijd verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen in depots waar ook andere granen bewaard worden. Pas als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, is het voor hen veilig voor gebruik.
4. Havermout is lief voor de lijn
Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt natuurlijk ook melk gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je 230 kcal. Ter vergelijking: een ontbijt van 2 boterhammen, besmeerd met boter en belegd met achterham, met een glas sinaasappelsap levert je 360 kcal.

 

 5. Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle 'natuurlijke' producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien

6. Havermout biedt variatie
Is een bord havermoutpap saai? Tja, de smaak is natuurlijk wel neutraal. Maar daardoor kun je wel volop variëren met smaakmakers. Fruit bijvoorbeeld. Plakjes banaan zijn erg lekker, net zoals blauwe bessen of bramen (uit de diepvries) of stukjes appel. Het is ook erg lekker om er wat gehakte noten of gedroogde vruchten zoals abrikoos, vijg of pruimen toe te voegen. De ware havermoutbourgondiër smelt er wat pure chocolade of honing door.
Als je iets meer smeuïgheid wilt, kun je ook nog een eetlepel lijnzaadolie, een klontje boter of kokosolie toevoegen. En vergeet de kaneel niet! Ook kun je van havermout veel meer maken dan alleen pap. Het is de basis van (voorgeweekte) muesli, voor een lekkere crumble, voor koekjes… check de recepten onderaan de pagina!
7. Havermout is snel
Je kunt al een dampende kom havermout op tafel hebben staan in 5 minuten. Breng in een pannetje 250 ml melk of water aan de kook. Voeg de havermout toe, roer goed door en laat 1 minuut doorkoken. Het is aan te raden wel bij het pannetje te blijven, om overkoken te voorkomen. Laat de havermout dan nog even staan, voeg de smaakmakers toe en smullen maar.
Dit snelle recept geldt overigens voor de havermout die in de supermarkt te koop is. De havermout uit de natuurvoedingswinkel is niet voorgekookt en moet dus ongeveer een kwartier koken voor deze gaar is.

De voordelen van havermout
• Vermindert het LDL Cholesterol met 7%

• Verlaagd de kans op hart- en vaatziekten
• Het helpt je lichaam om je suikerniveaus te reguleren

• Volkoren havermout bevat veel voedingsvezels

• Het zit vol met vitamine en mineralen

 

• Je zit er langer vol door (daarom is een havermout ontbijt zo populair)

• Havermout bevat ook veel   antioxidanten

• Het is ook een bron van eiwitten
• Het bevat van nature geen gluten

 

Havermout helpt bepaalde vormen van kanker voorkomen
Havermout draagt bij aan de voorkoming van diverse vormen van kanker. Zo helpt de positieve uitwerking van havermout op het spijsverteringskanaal en de darmflora om darmkanker te vermijden. Volgens een Amerikaans onderzoek neemt de kans op bepaalde soorten kanker tot wel 41 procent af door het eten van vezelrijke volkoren producten, waaronder havermout. Vezelrijk voedsel zoals haver (havermout, havermoutpap, havermoutkoeken e.a.) is dus een volkomen natuurlijke en veilige methode om kanker te bestrijden. Ook de kans op longkanker en borstkanker zou beduidend kleiner worden als je vezelrijk eet. En havermout is bij uitstek geschikt om bij te dragen aan een vezelrijk dieet.

 

Hoe kan een optimaal ontbijt er uit b.v. uitzien?
Dat is voor iedereen weer anders. Dit is het ontbijt dat ik al jaren eet met het oogmerk cholesterol verlagen. Echter ik weet dat iedereen er een andere filosofie over dit fenomeen op na houdt. Je moet er gewoon zelf in geloven.
Ik vul een ontbijtschaaltje met: 1 dessertlepel zemelen, 2 dessert lepels gebroken lijnzaad, 1 paplepel havermout, 3 ruime dessertlepels gemalen walnoten(verlaagd cholesterol), 1 paplepel hele cranberries, citroensap van 1 citroen, ruime dessertlepel honing en daarna vul ik het schaaltje verder met yogurt. Maak dit de avond te voren. Voordeel is dat het lekker is geweekt en ’s-morgens geen gedoe.

Bron: www.whfoods.com -Gezondheid Net, door Karine Hoenderdos